Op de een of andere manier komt het er meestal niet van om het te maken en dat is jammer, want het is juist zo lekker: risotto.

Onlangs waren we een paar dagen in Friesland en aten toen bij Cucina Italiana Mezzaluna in Sneek. Een gezellig Italiaans restaurant waar je, niet onbelangrijk, ook nog eens lekker kunt eten. Het is dat het tweehonderd kilometer vanaf mijn huis is, anders zou ik er wel iedere week willen eten. Ik at er een heerlijke risotto en realiseerde me dat ik die thuis eigenlijk veel te weinig maak.

Vandaag eten we het dus weer eens. Niet zo rijk en romig als de vier kazenvariant bij Mezzaluna, maar een slanke variant, want het kan nou eenmaal niet iedere dag Sneekfeest zijn. We hebben er daarom kipfilet bij en met de herfstige kastanjechampignons wordt het ook in Dordrecht smullen, hoor.

Dit heb je nodig voor 2 personen

2 kipfilets
100 gram verse groene pesto (AH)
2 eetlepels pijnboompitten
150 gram risottorijst (Lassie)
125 gram kastanjechampignons
1 Maggi kippenbouillontablet (variant 'minder zout, meer kruiden')
olijfolie
1 sjalotje
klontje roomboter
scheutje kookroom light
2 volle eetlepels geraspte 30+ kaas
zwarte peper uit de molen

Zo maak je het

* Los 1 grote Maggi kippenbouillontablet (voor 1 liter) op in een halve liter kokend water en zet weg.
* Dep de kipfilets droog met een stukje keukenpapier en bestrooi ze met zwarte peper.
* Rooster 2 eetlepels pijnboompitten in een hete droge koekenpan tot goudbruin en laat op een bordje afkoelen.
* Verhit in dezelfde koekenpan 1 eetlepel olijfolie en bak de kipfilets rustig in zo'n 20 minuten om en om gaar en bruin.
* Snipper ondertussen het sjalotje en snij de kastanjechampignons in plakken.
* Verhit in een hapjespan 2 eetlepels olijfolie en bak de sjalot en de champignons 5 minuten. Haal uit de pan en zet even weg.
* Doe nog 1 eetlepel olijfolie in de hapjespan en doe er de risotto in. Bak zachtjes een paar minuten tot de rijst glazig wordt. Giet er dan een scheutje bouillon bij en roer. (wekker zetten op 18 minuten) Wacht tot het vocht is opgenomen en giet er dan weer een scheutje bouillon bij. Ga zo door tot bijna alle bouillon erbij zit.

* Proef of de rijst gaar is en geef het anders nog een minuutje. Maak de risotto af met een klontje roomboter en een scheutje kookroom light. Doe het champignonmengsel erbij en roer door. Het moet nu gaar, zacht en smeuïg zijn. Is het te droog, doe er dan de rest van de bouillon bij en warm kort door. Niet te lang anders wordt het behangplaksel.

* Verdeel de helft van de pesto over de gare kipfilets. Draai ze om in de koekenpan en verdeel de rest van de pesto over de kip. Draai het vuur uit onder de pan.
* Schep de risotto op de (verwarmde) borden en leg er de pesto kipfilet naast. Strooi de kaas over de risotto en de pijnboompitten over de kipfilet. Buon Appetito en op z'n Fries: genietsje fan jo miel. Zo ongeveer.